вівторок, 11 грудня 2018 р.

Що таке QR-код?



Зображення з загадковими чорними квадратами на білому фоні можна побачити в багатьох місцях: на рекламних плакатах, афішах, упаковках, сторінках журналів і візитівках. Ні, це не таємничий шифр ілюмінатів і не проста абракадабра. Це QR - код (quick response code) - дуже інформативна і корисна в сучасному світі річ.
Розробила QR-код у далекому вже 1994 році японська компанія Denso Wave. Японці як передовики автоматизації та технічного прогресу тоді щосили користувалися звичайними штрих-кодами. Але так як обсяг інформації в них дуже малий (до 30 символів), довелося шукати інше рішення. Їм і став QR-код - двомірне зображення, в яке закладається певний текст або цифри:

Переваг порівняно зі звичайним штрих-кодом у нього два - це простота сканування і обсяг даних. Читати код може будь-який мобільний пристрій з фотокамерою і спеціальним ПО, а завдяки системі корекції помилок інформацію можна розшифрувати навіть при пошкодженні 30% коду.
На японських заводах QR-код відразу витіснив штрих-коди. Вперше його запровадили на заводах концерну «Тойота» (якому й належить компанія - винахідник). А до початку нового століття цей метод передачі інформації вийшов в маси. Саме тоді в Японії поширилися телефони з вбудованими камерами, а коди стали з\'являтися на рекламних плакатах, інформаційних табличках, кладовищах та інших публічних місцях.
Слідом за Японією підтягнулися й інші країни, і вже мало кого бентежили дивні чорно-білі візерунки на рекламі або товарах.
Для зчитування QR - коду на мобільному пристрої потрібна фотокамера і спеціальний додаток для читання шифру. Наприклад, QR Droid для Android, Bakodo або QR Reader for iPhone для iOS. Щоб додаток коректно розшифрував код, необхідно добре освітлення, код повинен цілком потрапляти в камеру, а сам пристрій - бути максимально нерухомим.
Застосування QR-кодів - це не данина моді цифрової епохи, а вони дуже допомагають. Наприклад, у сфері послуг і туризму. Так, в Україні за допомогою QR-коду вже можна сідати до деяких поїздів або користуватися послугами ПриватБанку.
Обзавестися власним QR-кодом дуже легко. В інтернеті є маса сервісів, де це можна зробити безкоштовно: український qrcodes.com.ua, російський QR Coder, західний goQR і багато інші ресурси.
Все, що потрібно, - ввести інформацію і отримати зображення. А далі його можна нанести куди завгодно - на візитівку, футболку, чашку, сумку, інші предмети побуту. І, само собою, зберегти в пам\'яті комп\'ютера або смартфона:

Немає коментарів:

Дописати коментар