середу, 29 вересня 2021 р.

Наші люди всюди: п'ять українських IT-геніїв, які змінюють світ

Макс Левчин 

 Макс Левчин народився в Києві в сім'ї письменника Рафаеля Левчина та науковиці-фізика Ельвіни Зельцман. У 1991 році, коли Левчину було 16, родина емігрувала до США. Після закінчення університету він вирушив працювати до Кремнієвої долини, де запустив три стартапи, які, втім, не принесли йому ні успіху, ні прибутку. У 1999 році він, Пітер Тіль, Ілон Маск і Рід Хоффман запустили міжнародну електронну платіжну систему PayPal – і вона «вистрілила». Уже за три роки проєкт купив eBay за $1,54 млрд, частка українця, зокрема, склала $34 млн. У 2004 році Левчин запустив власний стартап Slide, головною розробкою якого був сервіс зручного відображення великої кількості фотографій для користувачів соціальної мережі MySpace. Пізніше Slide переорієнтувався на створення соціальних сервісів для MySpace і Facebook. Фотохостинг згодом придбав Google, а Левчин обійняв посаду віцепрезидента компанії. З 2012 року й донині українець розвиває сервіс споживчого кредитування Affirm. Йому належать 11% акцій компанії. Після успішного виходу стартапу на біржу на початку 2021 року акції компанії подорожчали майже вдвічі. Капіталізація Affirm за підсумками першого торгового дня склала $23,6 млрд. А статки Левчина Forbes тоді оцінив у $2,7 млрд. 

 Ян Кум 

 На рік пізніше за Левчиних з України поїхала ще одна сім'я майбутнього генія. Так, в 1992 році уродженець Фастова Ян Кум опинився в США. Там він вступив до університету Сан-Хосе, паралельно працював в Ernst & Young. Однак уже за рік він залишив навчання заради посади в Yahoo. Влаштуватися на роботу йому допоміг менеджер компанії Браян Ектон, який згодом став добрим другом і бізнес-партнером Кума. У 2007 році Ян пішов з Yahoo. А 2009 року в Кума з'явилася ідея, яку він з Ектоном втілив у життя – створив мобільний застосунок WhatsApp для обміну повідомленнями. Месенджер за короткий час завантажили чверть мільйона користувачів. У 2014 році програмою користувалися понад 400 мільйонів людей, що робило WhatsApp найпопулярнішим месенджером у світі. У 2014 році Facebook запропонувала за застосунок $19 млрд. Кум погодився, і це зробило засновників WhatsApp мільярдерами. Водночас він залишився головним виконавчим директором компанії та увійшов до ради директорів Facebook. На той момент його статки оцінили в $9 млрд. У травні 2018 року Кум пішов із WhatsApp і залишив раду директорів Facebook. 

 Нік Білогорський

  Нік або Микола Білогорський народився в Харкові, а у Ванкувері (Канада) опинився, коли йому виповнилося 16 років. За кордоном він вступив до коледжу. Одразу після його закінчення він разом із другом заснував свій власний перший бізнес – компанію Randronics, яка займалася вебдизайном. Під час навчання в університеті Саймона Фрезера Нік стажувався в Microsoft за своєю спеціалізацією – криптозахистом. У Кремнієвій долині спершу працював у Symantec, а 2010 року перейшов до Facebook, до відділу безпеки під керівництвом Макса Келлі. Згодом Білогорський залишив компанію й розпочав власну справу – став співзасновником антивірусного стартапу Cyphort. Його у 2017 році придбала Juniper Networks. На момент угоди з-поміж клієнтів антивірусної компанії були, зокрема, Uber, Netflix, Modells Sporting goods, Tribune Media. З 2019 року Білогорський очолює команду Trust and Safety в Google, яка відповідає за безпеку Google‑акаунтів у всіх сервісах – від Gmail до YouTube, а також за API та рецензування застосунків у Google Play. Однак він відомий не лише своєю професійною та інвестиційною діяльністю. У 2014 році під впливом Євромайдану та Революції гідності Нік за допомогою інших українських емігрантів створив благодійну організацію Nova Ukraine – «Нова Україна». Спочатку вони передавали гроші родинам Небесної сотні, а нині надсилають на батьківщину гуманітарну допомогу та підвищують обізнаність про Україну у світі. 

 Сергій Григорович 

 Про «S.T.A.L.K.E.R.» і «Козаки» чули, напевно, навіть ті, хто зовсім далекий від комп'ютерних ігор. Сергій Григорович – один із їхніх авторів, а також засновник компанії GSC Game World, яка й випустила ці світові бестселери. До речі, назву GSC утворено від ініціалів Григоровича – Grigorovich Sergiy Constantinovich. Її та емблему компанії він вигадав ще школярем у 12 років. Першою грою, яка стала хітом компанії, була історична стратегія в реальному часі «Козаки: європейські війни» 2001 року. У квітні 2007 року компанія випустила ще один проєкт світового рівня – шутер від першої особи «S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля», дії якого розгортаються в Чорнобильській зоні відчуження в найближчому майбутньому. Уже в лютому 2008 року гра налічувала 950 тис. копій на території СНД і 700 тис. на Заході. Зараз GSC розробляє «S.T.A.L.K.E.R. 2». Реліз гри заплановано на 28 квітня 2022 року.  

Олексій Пахунов 

 Ще один українець, якого не можна оминути увагою, – уродженець Житомира Олексій Пахунов, який нині розробляє програмне забезпечення в компанії Ілона Маска SpaceX. Про себе, свій життєвий шлях і враження від роботи він розповідає у власному блозі. Quote«У Microsoft мені пощастило попрацювати в групі Windows Kernel і Microsoft Research. Потім я перейшов до Google, де працював над Chrome Remote Desktop. А тепер працюю в SpaceX, у групі Flight Software», – пише він. Розробник зазначає, що не може детально описувати роботу в SpaceX через корпоративні правила: Quote«Фактично я можу говорити тільки про те, що вже (було) опубліковано в інтернеті й не більше». Ще у 2015 році Пахунов відповідав за успішну посадку ракети Falcon 9. А після того як SpaceX разом із NASA у 2020 році запустили Falcon 9 із капсулою Crew Dragon, українці звернули увагу на свого земляка. Саме тоді Пахунов пояснив, що він не пише «все програмне забезпечення, яке відповідає за політ Crew Dragon», оскільки цим займаються кілька сотень людей упродовж багатьох років. Quote«Раніше я писав софт для Falcon 9 і Falcon Heavy, а тепер – для Starship. Само собою, позаяк софт для всіх чотирьох збирається з однієї кодової бази, то частина мого коду використовується під час польоту Dragon», – розповів розробник про свою роль у SpaceX.

Немає коментарів:

Дописати коментар